Pošto se epoksidna Art Design smola koristi za stvaranje veličanstvenih radova, važno je pokušati eliminaciju svih faktora koji mogu da ugroze završen rad.
Nadamo se da će ovaj članak objasniti ovaj fenomen na način koji je lak za razumevanje, ali takođe i obrazuje čitaoca o svetu formulacija epoksidne smole.

Aminsko rumenilo - Amine Blush

Lepljive/kičaste površine poznate i kao aminsko rumenilo na osušenom epoksidu nastaju zbog vlage u atmosferi koja reaguje sa još neočvrsnutim učvršćivačem po površini epoksida.
Amini iz učvršćivača reaguju sa atmosferskim ugljen-dioksidom i vlagom da bi formirali karbamat koji može da izazove jako rumenilo na površini.
Ovo rumenilo će rezultirati voštanim obično nevidljivim slojem ili će u najgorem slučaju biti vidljiv beli sloj na površini epoksida.

Aminsko rumenilo je kozmetička pojava i ne utiče na performanse očvrsnutog epoksida ispod površine. Neki epoksidni učvršćivači su skloniji ovoj pojavi od drugih. Isto tako neki izliveni slojevi zahtevaju više vremena da želiraju na sobnoj temperaturi i skloniji su aminskom rumenilu. Rumenilo možda neće biti vidljivo kada se isti epoksi sistem nanese deblje jer deblji zaptivač očvršćava brže i time smanjuje vreme i mogućnost nastanka površinskog rumenila.

Rizici

Rumenilo će stvoriti mogućnost masne i lepljive površine, što može prouzrokovati probleme:

Prenosi se na drugi sloj.
Delaminacija - aminsko rumenilo će oslabiti adheziju sledećeg sloja.
Poteškoće u ponovnom premazivanju.
Estetski defekti

Uticaj vremenskih uslova

Hladni i vlažni uslovi rada mogu najviše doprineti aminskim problemima. Hladno vreme će usporiti reakciju, a osim toga vlažnost u vazduhu će pružiti idealne uslove za brže stvaranje rumenila.
Pri toplijem vremenu gde je ciklus očvršćavanja skraćen, aminsko rumenilo ima tendenciju ređeg stvaranja.

Šta učiniti kada nastane aminsko rumenilo?

Aminsko rumenilo je najčešći tip površinskog defekta sa kojim se suočavaju Art Resin dizajneri i nešto što se često može videti u objavama na društvenim mrežama kao problem za koji se ne zna kako je nastao. Zato, podeli ovaj članak sa prijatiljima.
Kako ukloniti problem?

Lagano obrusiti epoksidnu površinu do dobijanja dobre, glatke i ravne teksture pod prstom.
Očistiti kontaminiranu površinu nekim od rastvarača kao što je aceton, MEK ili ksilen.
Ostaviti da rastvarač potpuno ispari, osuši se i nestane pre sledećeg premazivanja.


Amin Bloom ili aminsko cvetanje

Amine Bloom se malo razlikuje od Amine Blush rumenila, iako se oba defekta često pojavljuju zajedno. Amin Bloom je uzrokovan jedinjenjima rastvorljivim u vodi koja migriraju na površinu izvučena površinskom vlagom. Cvetanje će se pojaviti na površini kao lepljiva naslaga tipična za aminsko cvetanje koja odvaja ovu pojavu od aminskog rumenila.


Zaključak

Niska temperatura i visoka vlažnost kombinujući se stvaraju kondenzaciju. Kondenzacija omogućava reakciju vlage i atmosferskog ugljen-dioksida sa komponentom B epoksidnig učvršćivača, stvarajući Amine Blush. Pored toga, niske temperature produžavaju proces očvršćavanja i produžavaju prostor za stvaranje Amine Blush.
Pored toga, jedinjenja koja su migrirala na površinu sadržaće određenu količinu učvršćivača, a već smo objasnili šta se dešava sa komponentom B izloženoj vlazi i atmosferskom ugljen-dioksidu.

Da, pojaviće se Amine Blush - aminsko rumenilo. Često se Amine Blush i Amine Bloom javljaju zajedno.
Evo primera Amine Bloom-a, koji karakteriše lepljiva, masna površina.


Uskoro ćete moći da pročitate blog temu koja detaljno objašnjava načine kako da sprečite i popravite Amine Blush i Blooming!

Nadamo se da ste zahvaljujući članku malo informisaniji.

Podeli sa prijateljima