Česta pitanja

image
Kako da izbacim mehuriće iz epoksi smole?

Mehuriće ne morate obavezno ni da imate, pa zato pogledajte pojašnjenja u temi: Kako sprečiti i ukloniti mehuriće u epoksidnoj smoli.

Da li može vaša epoksi smola da se izlije do 4 cm u jednom nalivanju?

Postoje vrste epoksida koji mogu da se izliju do 5 cm i u većoj količini. Iz našeg asortimana predlažemo smolu: Bepox ocean CASTING EPOXY RESIN. Da bi ste razumeli zašto neka smola može da se izliva i do 10 cm visine, ali u ograničenoj količini mase, pogledajte temu: Kako očvršćavaju epoxy smole?

Kako da izlivam u više slojeva, a da mi se ne vide linije sa strane?

Kada prvi sloj koji ste izlili krene da želira i vreme upotrebljivosti epoksida istekne (Pot life), još uvek štapićem možete praviti udubljenja u smoli koja će izgledati kao guma. Tada treba dodati sledeći sloj koji će hemijski stvoriti monolitnu vezu sa predhodnim, bez vidljivih bočnih linija.

Koja temperatura mora da bude za rad sa smolom?

Idealna temperatura vazduha je između +18 °C i +22 °C, ali se može raditi i na nižim i višim temperaturama od navedenih, zavisno sa kojim tipom smole radite, sa kojom količinom i na kakvoj podlozi. Više informacija pogledajte u temi: Epoksi smola i uradi sam , ali i na stranici svakog proizvoda postoji podatak o idealnoj temperaturi.

Kako se koristi metalik pigment?

Metalik pigmenti za epoksi smolu imaju čestice koje zbog svoje težine u smoli padaju na dno i potrebno ih je za vreme upotrebljivosti materijala šaranjem pomoću štapića podizati na površinu. Na taj način se može dobiti potpuni efektni metalik efekat.

Koja je cena epoksi podova?

Za tačnu cenu epoksi podova primenite naš KALKULATOR.

Za one koji žele odmah da znaju “ samo otprilike koliko košta eposki pod?” uprošćeno, možemo da kažemo da se cena bezbojnih eposidnih premaza kreće od 12 do 15 eur/m². Za standardni pigment treba dodati još 1 do 2 eur/m², a za pigment sa metalik efektom još oko 5 do 6 eur/m². Cena ugrađenih samoliv industrijskih podova 3 mm debljine se kreće od 35 do 40 eur/m², a cena dekorativnih epoksidnih podova poput imitacije mermera kreće se od 50 do 60 eur/m². Cena epoksi podova zavisi od kvadrature, vrste podloge i neophodnih pripremnih radnji kao i udaljenosti objekta.

Koliko setova mi treba?

Set nije jedinica mere za količinu nego označava da nešto ima dva ili više delova koji moraju da se koriste zajedno. Postoje setovi od 375 g, a postoje i od tonu ipo. Epoksi smola je dvokopmonentni sistem pa tako jedan set čine dve komponente. Pakovanja mogu biti od bočica do buradi. Dakle, pitanje bi bilo: Koliko kilograma smole mi treba?. Na to pitanje smo odgovorili u Kako da izračunam koliko smole mi je potrebno.

Kako da izračunam koliko smole mi je potrebno?

Količina smole za izlivanje ili premazivanje može da se izračuna pomoću formule za izračunavanje zapremine + dodavanje koeficijenta za gustinu množenjem sa 1,1. Formula je: V= A x B x C x 1,1 (gde su A, B i C = visina, širina, dužina). Ukoliko su oblici nepravilni, za stranicu koja je krivudava dužina se uvećava za 15%. Ako računate širinu “reke” između dve nepravilne krivudave daske, onda izmerite na više tačaka širinu i srednju vrednost uvrstite u formulu.

Kako napraviti epoksidni pod?

Osim što pružamo teorijsku obuku i dajemo tehničku podršku, u mogućnosti smo da vas uključimo u rad svog tima i na terenu. Ukoliko želite da steknete osnovne pojmove o tome kako izgleda izrada epoksidnog poda, preporučujemo da se prvo informišete ovde: Kako napraviti epoksi pod? 
 Ukoliko vas zanima koliko košta materijal da samostalno ilijete epoksidni pod, primenite naš KALKULATOR za izračunavanje cene.

Čime se obrađuje očvrsla smola i koji su neophodni alati?

Očvrsnuta smola se lako seče svakim alatom koji se koristi i za masiv. Obrada smole uglavnom podrazumeva brušenje i poliranje pa su potrebna šlajferica i polirka.

Da li se odnos mešanja smole i komponenti može proizvoljno menjati?

Broj molekula između epoksi smole i učvršćivača je unapred definisan za svaku smolu. Odstupanje veće od ± 5% menja molekulski sastav, što direktno utiče na proces očvršćavanja. Previše smole daje lepljivu površinu dok previše učvršćivača daje kristalisanu površinu.

U kojoj visini sloja mogu da izlivam epoksi smolu?

Zavisno od namene, svaka smola iz našeg programa ima određenu visinu sloja do koje se može izlivati bez defekta. Generalno, visina sloja je u obrnutoj srazmeri sa ukupnim zapreminom koja se izliva. Što je manja ukupna zapremina, maksimalna visina sloja se povećava.

Da li se sveže cveće i organski predmeti mogu zalivati sa epoksi smolom?

Sveže cveće i drugi organski proizvodi sadrže u sebi vodu. Voda je neprijatelj epoksi smole i rezultat takvog spajanja dovešće do stvaranja velikog broja mehurića, a po nekad se čak predmet sa velikim sadržajem vode u sebi (na primer jabuka) ne može raspoznati zarobljen u nagomilanom vazduhu prilikom očvršćavanja. Zato se u epoksi smolu izlivaju samo dehidrirani ili osušeni predmeti poput: suvog cveća, ljuske oraha, razne školjke, zrna kafe, žitarica i drugo. 

Zašto mi se izliveni predmet malo uvio i iskrivio?

Distrozija je pojava koja se redovno javlja u radu sa epoksidom kada temperatura u smoli pređe granicu normalnog očvršćavanja. Razlozi zbog kojih se ovo dešava su najčešće pogrešan izbor smole ili prekomerna količina u jednom izlivanju.

Smola mi se grupiše, stvara rupe na podlozi kod tanjih izlivanja ili premaza.

Ova pojava se zove Fish Eye ili tzv. riblje oči u epoksidu, a posledica su kontaminacije. Kako i šta sve dovodi do nastanka ribljih očiju pogledajte u temi: Šta su riblje oči u epoksidu i zašto se stvaraju?

Da li može epoksi smola da se postavi napolju?

Generalno, može. Materijal je mehanički otporan na vremenske uticaje, ali estetski izgled biti narušen već posle kraćeg vremena zbog gubitka sjaja i matiranja usled UV zračenja, vlage itd.
Umesto epoksida u eksterijeru toplo preporučujemo kameni tepih kao modrenu, atraktivnu i bešavnu podnu oblogu predviđenu za polaganje u spoljašnjem prostoru.

Šta je epoksidni malter?

Epoksidu možete dodati kvarcno punilo i tako napraviti epoksidni malter ili beton. Smolu možete zasiti sa onoliko punila koliko je potrebno da postignete željenu teksturu i debljinu. Ovaj sistem je trokomponentni, a punila mogu biti raznih granulacija.

Da li mi treba prajmer?

Ukoliko izlivate epoksidni pod, uvek stavite prajmer i ne verujte tvrdnjama da prajmer nije potreban. Prajmerisanje će dati vašem podu duži životni vek i bolje prijanjanje za podlogu. Štaviše, zapečatiće podlogu i smanjiti rizik od nastanka mehurića i rupica u vašem konačnom epoksidnom premazu ili samoliv podu.
Ukoliko radite sa poroznim drvetom i na pr. izlivate neki sto, prajmerisanje, tj. zatvaranje pora onemogućava oslobađanje vazduha iz drveta, a time i mogućnost nastanka mehurića.

Da li je epoksi smola otrovna?

Epoksid kao i njegov učvršćivač spada u opasne hemikalije i prema njima se, od same proizvodnje pa do krajnje upotrebe, mora odnositi prema Zakonu o hemikalijama Republike Srbije. Svaka opasna hemikalija mora da ima bezbednosni list u kom su nabrojane sve mere opreza, upozorenja i prevencije koje treba sprovoditi prilikom rada sa njom.
Takođe, ambalaža mora imati deklaraciju ili etiketu sa svim neophodnim informacijama koje korisnik može pravovremeno pročitati. Treba imati na umu da su pakovanja epoksidne smole u flašama od kisele vode ili u ambalaži na kojoj samo piše A i B komponenta s razlogom zabranjena.

Mogu li smolu za podove da koristim za izlivanje stolova?

Cene epoksida za podove su se gotovo izjednačile sa cenama epoksida za velika izlivanja pa nema potrebe za rizikom. Epoksi smole se razlikuju upravo zbog različitih primena, a da li je jedna ista smola adekvatna za različite obime izlivanja možda se najbolje može shvatiti kroz objašnjenje kako očvršćavaju epoksi smole. Predlažemo da pročitate temu: Očvršćavanje epoksi smole iz Bepox asortimana epoksida.

Jel mogu da izlivam sto u garaži?

U principu može. Ukoliko imate urednu garažu bez prašine, promaje i sa adekvatnom temperaturom vazduha, možete raditi u takvom prostoru.

Da li moram da koristim masku kad radim sa smolom?

Lična zaštitna oprema (LZO) je nezaobilazna u radu sa opasnim hemikalijama. Koja oprema je neophodna, a koja poželjna pogledajte u temi: Vodič za opremu i LZO za epoksidnu smolu.

Na površini epoksida postoje neke šare koje se vide prema svetlu i osete pod prstom.

Amine Blush. Aminsko rumenilo nastaje usled reakcije vlage i atmosferskog CO2 sa komponentom B iz smeše sa smolom. Ukoliko vas interesuje kako da prevenirate ili da uklonite nastale defekte, pročitajte u temi: Šta je aminsko rumenilo i cvetanje smole?

Gde da nađem daske za lep epoxy River Table?

Mi naše kupce uputimo na sva prava mesta na kojima se prodaju egzote i talpe domaćeg drveta. Dođite da se upoznamo i odgovorimo na sva vaša pitanja uživo.

Gde kupiti epoksi smolu?

Kod nas epoksi smolu možete kupiti kroz Loyalty program po najpovoljnijim cenama, zagarantovano. Pogledajte kakve popuste vam omogućava besplatno članstvo u Bepox klubu.

Da li mogu sam da postavim kameni tepih?

Ukoliko pratite naše smernice i uputstva koja dobijete prilikom kupovine materijala, možete samostalno postaviti kameni tepih sa velikim uspehom. Za osnove informacije pročitajte našu blog temu: Uradi sam kameni tepih u 5 koraka.

Hteo bih da izlijem dasku i ne znam koju smolu da izaberem

Preporučujemo vam Selektor proizvoda sa naše Home stranice koji će vas odvesti do konkretnog proizvoda ili tabele sa uporednim karakteristikama dva ili više proizvoda.

Koja je cena epoksidne smole?

Na to pitanje uvek moramo da odgovorimo sa najmanje 3 pitanja: Koliko smole vam je potrebno? Za koju namenu vam treba smola? Da li ste već kupovali epoksi smolu od nas i time sebi obezbedili popuste? Za više informacija pogledajte temu: Cena epoksidne smole.

Lepi mi se smola na nekim mestima i posle više dana

Najčešći razlog je neadekvatno mešanje, a šta sve dovodi do toga da smola ne očvrsne uopšte ili na nekim mestima pročitajte u našem blog postu: 3 najčešća razloga zbog kojih epoksi smola ostane lepljiva.