Rad sa epoksidom je odličan način da izrazite svoju kreativnost – međutim, treba imati na umu da epoksid može izazvati problem osetljivosti i kod početnika i kod iskusnih artista. Osetljivost može biti uzrokovana kontaktom sa kožom ili udisanjem, a moguće je raditi sa epoksidnom smolom nekoliko godina bez reakcije, pre nastanka senzibilizacije.

Jedna od najvažnijih stvari koju treba da uradite kada se pripremate za rad sa epoksidom je da obezbedite da imate pri ruci odgovarajuću opremu i LZO (ličnu zaštitnu opremu). To će minimalizovati mogućnost da postanete osetljivi na proizvod i doživite neželjenu reakciju.
Dajemo listu neophodne opreme i preporuka za rad sa epoksidnom smolom:

  • Rukavice

    rukavice su neophodne kada radite sa epoksidom - naravno da ćete dodirivati čaše za mešanje, štapiće za mešanje i kalupe, koji će u nekom trenutku imati neočvrsli epoksid. Preporučujemo da koristite vinil rukavice za jednokratnu upotrebu, jer reakcije na vinil skoro da i ne postoje – a time se izbegava upotreba lateksa koji može izazvati samu osetljivost. Takođe je vredno napomenuti da izbegavate prskanje smole na rukavima, jer to može izazvati osetljivost kroz vašu odeću. Odmah skinite kontaminiranu odeću da biste izbegli probleme.

  • Zaštitne naočare

    Važno je zaštititi oči kada radite sa bilo kojom hemikalijom ili epoksidnom smolom. Uvek postoji mogućnost prskanja prilikom mešanja smole sa učvršćivačem, a zaštitne naočare će zaštititi vaše oči od ovih povremenih nezgoda. Zaštitne naočare će vas takođe sprečiti da slučajno protrljate oči ili područje oko njih dok radite sa epoksidnom smolom.

  • Ventilacija/maska za disanje

    kada radite sa epoksidom važno je da radite u prostoru sa dobrom ventilacijom. Epoksid može izazvati osetljivost udisanjem, ponekad izazivajući iritaciju i nelagodnost, pa čak i teškoće pri disanju. Bepox asortiman epoksida ima vrlo nizak nivo VOC (isparljivih organskih jedinjenja) – inače čest uzrok ove neprijatnosti, međutim mi bismo uvek savetovali rad u prostoru sa dobrim protokom vazduha iz otvorenih vrata/prozora itd. Ako niste u mogućnosti da radite u prostoru koji se provetrava, možda će biti potrebno da upotrebite hemijsku zaštitnu masku kada radite sa epoksidom. Stručnjaci su preporučili masku sa oznakom AP23, koji će filtrirati organske pare i čestice.

Ne zaboravite da pročitate bezbednosni list za bilo koji epoksid pre nego što ga upotrebite – tamo će vam biti ukazano na preporučenu LZO za konkretan proizvod.
Uvek budite svesni uobičajenih uzroka osetljivosti i kako je najbolje da ih izbegnete. Reakcije na epoksid obično imaju oblik mrlja koje svrbe na koži - ponekad praćene crvenilom - vrlo često se to u početku javlja na unutrašnjoj strani podlaktica. U težim slučajevima može doći do otoka oko lica i očiju, a možda ćete imati osetljivost/nelagodnost u grlu ili disanje. Ako otkrijete da imate reakciju, odmah prestanite da koristite epoksid i uzmite pauza od nekoliko dana, možda nekoliko nedelja, dok simptomi ne nestanu. Naravno, ako imate reakciju koju smatrate dovoljno ozbiljnom, pozovite telefonski broj iz bezbednosnog lista za savet.

Podeli sa prijateljima