Uvod o kamenom tepihu

Sa jakom izdržljivom završnom obradom, protivkliznim svojstvima i ogromnom paletom boja, kameni tepih pruža izuzetno malo održavanja i veoma atraktivan dizajn.
Osim estetskih efekata koji se mogu postići i lakog održavanja, pogoduje i relativno brza ugradnja.

Kameni tepih se takođe može ugradjivati direktno na cementnu košuljicu, blok za popločavanje ili beton, u stvari na skoro svaku tvrdu površinu.

Kameni tepih je visokokvalitetna podna obloga koju čini mermerni ili granitni granulat 2-4 mm pomešan sa poliuretanskim vezivom, posebno formulisanim za podove ili zidove.

Kameni tepih predstavlja modernu i ekskluzivnu alternativu pločicama, štampanom betonu, dekingu i raznim drugim podnim oblogama. Pogodan je za ugradnju u eksterijeru i u enterijeru. Mermerni granulat je dostupan u 20 boja prirodnog, mlevenog i zaobljenog kamena.

Zahvaljujući poliuretanskom vezivu, kameni tepih ima diskretan sjaj koji dugotrajno ovu podnu oblogu čini kao novu.

Visoka otpornost na habanje i UV stabilnost kod primene na otvorenom.


Primena

Mogućnost koja je ujedno i najčešća opcija da nakon ugradnje kameni tepih ostane porozan i vodopropusan omogućava njegovu primenu u Wellness-ima, kupatilima ili oko bazena. Takođe, ugrađuje se na staze, balkone, terase ili stepeništa.

Kameni tepih je gladak, sa minimalno izraženim reljefom. Postavljen u unutrašnjem prostoru, kao što je dnevni boravak, pruža vrlo prijatan osećaj za bosonogo gaženje.
Spada u tople podove, a među njegovim glavnim karakteristikama je da se ne kliže. Osim toga, pogodan je i za polaganje kod sistema podnog grejanja.

Brza i jednostavna ugradnja i kratko vreme očvršćavanja pri adekvatnim teperaturnim uslovima omogućavaju da kameni tepih osim profesionalaca mogu postavljati i veštiji amateri.

U gotovo svim zemljama Evrope, materijal za polaganje kamenog tepiha prilagođen je samostalnoj ugradnji kao Do It Yourself projekat.

Postavljanje kamenog tepiha - Uradi sam



1.Podloga

Kameni tepih se u velikom broju slučajeva može ugrađivati direktno na postojeću podlogu bez uklanjanja stare, pod uslovom da je podloga čvrsta i kompaktna. (Osim u drenažnim sistemima gde se kameni tepih može postavljati na agregatom ispunjenim i sabijenim rasterom, ali ovi radovi spadaju u profesionalno izvođenje i nećemo se dalje baviti njima na ovom mestu.)

Ukoliko je podloga stara, u lošem stanju i nefunkcionalna, potrebno je ukloniti ostatke starog poda i površinu očistiti i obrusiti, usisati i otkloniti eventualne masnoće ili prljavštinu.
Površina treba da ima blago grub profil. Ovo će omogućiti mehaničko spajanje između epoksidnog prajmera i betonske površine.

Pre nanošenja prajmera, a na mestima koja to zahtevaju (ivice stepenika, parapeta i sl.) potrebno je fiksirati prohromske ili aluminijumske profile 6 mm ili veće, koji će se dodatno osigurati zaptivnim prajmerom.

Osim toga profili mogu poslužiti da ograniče prostor kamenog tepiha i omoguće lakši rad i za početnike. Takođe, postoje hemikalije u vidu pomoćnih sredstava za gletericu pomoću kojih se kameni tepih lako glača i ne lepi za alat.

2. Mustre

Unikatnost i jedinstveni dizajn kamenog tepiha omogućava mnoštvo dostupnih boja, ali se individualnost može postići i raznim aplikacijama. One mogu biti u vidu geometrijskih oblika, zatim u oblicima raznih figura ili logotipa koji se ugrađujuju u kameni tepih pomoću aluminijumskog flaha, prohromskog profila ili plastičnih  kalupa.



3. Prajmer

U zavisnosti da li se kameni tepih ugrađuje u enterijeru ili spoljašnjem prostoru preporučuje se upotreba različitih prajmera.
Kod primene na vlažnim površinama kao i većinom u spoljašnjem prostoru, koristi se 2K vodeni epoksidni prajmer paropropustan i otvoren za difuziju. U unutrašnjem prostoru se nanosi dvokomponentni zaptivni premaz, a u oba slučaja na vlažan prajmer se nanosi pun posip kvarcnog peska 0,3-0,8 mm čiji višak se nakon sušenja uklanja četkama i usisivačem. (Priprema podloge je skoro identična kao kod Izlivanja epoksi poda.

4. Ugradnja kamenog tepiha

Radni setovi za polaganje kamenog tepiha na horizontalnim površinama podrazumevaju mermerni granulat u džakovima od 25 Kg i odgovarajuće 2K PU vezivo od 1,8 Kg. Ova količina je u proseku dovoljna za 1,5 m² -2 m², debljine 6mm.

Nakon što je sa podloge uklonjen višak peska može se početi sa razvlačenjem materijala koji čini kameni tepih.
2K PU je dvokomponentno poliuretansko vezivo koje je prvo potrebno dobro izmešati u posebnoj posudi do homogene mase. S obzirom na malu količinu (1,8 Kg) mešanje je moguće pomoću drvenog štapića, a za veće površine i čestog mešanja preporučuje se manji mešač za bušilicu tipa KRK 60.
Vezivo se zatim meša sa agregatom (jedan SET veziva na jedan džak 25 kg) pomoću velikog mešača za rad sa punilima, tipa WK 120.

Količina veziva koju je propisao proizvođač za količinu od 25 kg granulata dovoljna je da se svako zrno obloži smolom i međusobno čvrsto veže formirajući kvalitetan i dugotrajan kameni tepih. Ovaj odnos ne treba svojevoljno menjati zbog mogućih posledica:
Nedovoljno veziva daće posan, slabo vezan agregat
Prekomerno vezivo će zasititi pore i mestimično isplivati na površinu narušavajući estetiku.

Smešu kamena i veziva potrebno je ravnomerno rasporediti po podu na način da se u klečećem položaju može gletericom dohvatiti najudaljenija tačka rasute mase. U zavisnosti od veličine površine koja se obrađuje, materijal se može razvlačiti specijalnim kutijama pomoću kojih se materijal razvlači u ravnim hodnicima ujednačene zadate visine od ca. 6 mm, 8mm ili 1 cm. (Bez ovih kutija profesionalni rad na izradi kamenog tepiha je nezamisliv, ali kod manje površine moguće je masu razvući i pomoću gleterica.)

Ukoliko se masa dalje uglačava i poravnava gletericama potrebno je povremeno gletericu premazati sredstvom M100 koje služi da onemogući lepljenje za gletericu i čupanje tek upeglanog kamena.

U profesionalnom radu se kameni tepih na velikim površinama uglačava mašinski pomoću Power Towel ručnih helikoptera.

5. Očvršćavanje

Zavisno od temperature vazduha, kameni tepih očvršćava za 4 do 6 sati i može biti prohodan za gaženje već posle 12 sati. Za teži saobraćaj potrebno je sačekati od 24 do 48 časova.
Rad na jakom suncu ne preporučuje se jer se materijal vrlo brzo steže i zahteva ubrzan rad.
Kod planiranja ugradnje potrebno je obezbediti uslove da se rad ne započinje najmanje 6 sati pre očekivanih atmosferskih padavina jer vlaga onemogućava proces očvršćavanja, može napraviti štetu i ugrozititi kvalitet kamenog tepiha.



Održavanje

U slučaju da su pore zatvorene čišćenje je svedeno na jednostavno brisanje vlažnim mopovima, a u varijanti otvorenih pora čisti se usisivanjem. Na otovorenom se kameni tepih može prati vodom pod pritiskom pomoću baštenskog creva ili puškom.
Mašinsko čišćenje se ne preporučuje.




CENOVNIK MATERIJALA

za kameni tepih

Cene kompleta PU veziva i mermernog granulata, za različite debljine kamenog tepiha po m2:

Za debljinu od 6 mm materijal za 1 m2 = 40,75 eur
Za debljinu od 10 mm materijal za 1 m2 = 55,08 eur
Za debljinu od 15 mm materijal za 1 m2 = 66,11 eur

Minimalna količina kompletnog materijala za poručivanje:

10 m2 visine 6 mm = 407,5 eur
6 m2 visine 10 mm = 407,5 eur
4 m2 visine 15 mm = 407,5 eur

Važna napomena:

Proizvođač DALTEX daje 15 godina garanciju na materijal (Poliuretanska 2K smola) ugrađen prema njihovom standardu da neće doći do promene boje pod uticajem UV zraka.


VEZIVO - PU 2K SMOLA

2K PU UVR vezivo 1,75 kg = 39,38 eur
Jedan SET 1,75 kg odgovara 1 džaku agregata od 25 kg


POPUST NA KOLIČINU:

Kupovinom 50+ setova (A+B) = 37,51 eur za SET
Kupovinom 100+ setova (A+B) = 35,80 eur za SET


GRANULAT

Mermerni granulat u džakovima 25 kg u bojama (verona bianco, bianco carara, verde alpi i druge) = Cena je 21,09 eur za džak


POPUST NA KOLIČINU:

Kupovinom 50+ džakova = 20,09 eur/ džak
Kupovinom 100+ džakova =19,17 eur/ džak


NAPOMENA: 
Cenovnik i uslovi saradnje sa profesionalnim izvođačima radova dostupan je na zahtev!

Neophodan uslov je završena obuka sa ili bez kotizacije.
Pozovite za više informacija.


Ukoliko želite da vam mi ugradimo kameni tepih, pogledajte cene po m2 za sezonu 2024. godine

Podeli sa prijateljima