Pomešate A i B komponentu, izlijete i to je to. - Dobićete fantastično umetničko delo od epoxy smole? 
Pa, ne baš zasigurno!

Postoji čitava nauka koja stoji iza balansa sigurnosti da će komponente A i B spajanjem proizvesti krajnji proizvod koji je pravo umetničko delo.

Takođe, postoji mit koji treba odmah razbiti – epoxy smola se ne ponaša ni slično poput emulzionih boja na koje ste navikli da koristite, gde se tanak sloj brzo suši, a debljim slojevima treba mnogo više vremena. To je zato što se boje suše na vazduhu.
Zapravo, za epoxy važi potpuno suprotno: tankim slojevima epoxy smole može biti potrebno dosta vremena da očvrsnu, dok deblji slojevi epoksida mogu da očvrsnu veoma brzo. Ukoliko koristite pogrešnu kombinaciju smola/učvršćivač, mogli biste čak da izazovete ključanje i trenutno očvršćavanje epoxy smole! (Više o tome kasnije).

Bepox craft EPOXY RESIN – Pazi, vrelo je!

Epoxy smola očvršćava sa egzotermnom reakcijom stvarajući toplotu. Što je više smole izliveno, to je veća egzotermna reakcija – i smola će brže očvrsnuti.
Na primer – smola formulisana za sipanje do 5 mm koja se sipa u šolju do dubine od 50 mm za kratko vreme će se pregrejati zbog egzotermnosti. Krajnji rezultat bi verovatno proizveo dovoljno toplote da iskrivi ili otopi posudu, epoksid bi bio pun mehurića i žute boje, a ova pojava se zove fleš-trenutno očvršćavanje.
U drugom sliučaju, smoli formulisanoj za izlivanje viših slojeva (na primer do 50 mm) primenjenoj kao premaz na svega par mm trebaće možda više dana da očvrsne, pritom je ostavljajući otvorenom za cvetanje i aminsko rumenilo. Pogledajte naše druge postove na blogu za više objašnjenja o ovim defektima.


Komponenta A i B - Šta to znači?

Jednostavno rečeno, komponenta A je epoxy smola, a komponenta B je učvršćivač ili sredstvo koje podstiče očvršćavanje. Spajanjem i mešanjem, proizvode hemijsku reakciju prelazeći iz tečnog preko gelastog stanja i završavajući kao čvrsta materija- ovrsnuti epoksid.

U Bepox asortimanu epoxy smola postoje brojne različite kombinacije koje omogućavaju izlivanje smole u različitim dubinama. Na primer, Bepox craft EPOXY ili SKresin 3220 ima gust učvršćivač - visok viskozitet komponente B – što ga čini idealnim za izradu podmetača jer gušća smeša omogućava kontrolisan rad kod upotrebe pigmenata i kombinovanja boja u kreaciji. Zatim, na primer, SKresin L50T ima veliki viskozitet tj. veoma gustu komponetu A što čini ovu smolu idealnom za laminiranja i razna premazivanja. Epoksi smole: Bepox river, Bepox ocean i SKresin 72 imaju B komponentu veoma niske viskoznosti i A komponentu srednje viskoznu što daje mešavinu - epoksidnu smolu - koja omogućava dobro oslobađanje mehurića i očvršćava kristalno bistra.

Takođe svaka smola ima različit učvršćivač formulisan za brže ili sporije očvršćavanje i tanje ili deblje nalivanje. Učvršćivač HARDENER PRO ima sastojke koji omogućavaju mnogo brže očvršćavanje i brzi izradu za one koji imaju više komada. Učvršćivači za Bepox river, Bepox ocean i SKresin 72 sadrže hemikaliju koja usporava očvršćavanje i kontroliše egzotermnu reakciju što omogućava veće količine izlivanja. Posebno kod smole Bepox ocean EPOXY RESIN za izradu stolova nema rizika da može doći do brzog očvršćavanja koje može uništiti projekat.

Period želiranja

Vreme želiranja se odnosi na fazu u kojoj je pomešana smola počela da se pretvara u lepljivu konzistenciju nalik gelu. U ovoj fazi smola više nije upotrebljiva, izgleda poput gume i može da se udubi štapićem za mešanje ( iako će se ova udubljenja sama popraviti što je epoxy više samorazlivajući). Kada smola dostigne ovu fazu, moguće je dodati još jedan sloj, koji će i dalje formirati hemijsku vezu (poznatu kao monolitna veza). Ovo će vam omogućiti da napravite dublje projekte, kao što su inkapsulacije i River Table stolovi, bez čekanja konačnog očvršćavanja slojeva i bez vidljivih linija između slojeva. Ako vam vreme želiranja istekne, a niste izlili sledeći sloj možete za sledeći sloj površinu pripremiti brušenjem i upotrebom izopropanola koji će hemijski pripremiti površinu za sledeći nanos. U ovom slučaju se, pre nanošenja sledećeg sloja, predhodno uverite da je površina suva. Takođe, imajte na umu da će ovaj metod pokazati linije očvršćavanja između slojeva.

Zaključak

Ukratko, dva faktora koja utiču na brzinu očvršćavanja epoksidne smole su temperatura i formulacija učvršćivača. Temperatura se odnosi na temperaturu okoline i egzotermnu reakciju zajedno. Zapamtite da se kod debljeg izlivanja egzoterma zadržava više toplote, zbog manjeg odnosa između mase izlivanja i površine za razmenu temperature. Suprotno tome, tanji izliv ima mnogo veću površinu u poređenju sa svojom masom, pa se stoga oslobađa više egzotermne toplote. Učvršćivač je takođe važan faktor. Kao što je pomenuto, svaki od naših učvršćivača je posebno formulisan da proizvede određena vremena očvršćavanja na određenim dubinama. Odabir prave epoxy smole za rad za vaš projekat i poznavanje njihove reakcije je od ključnog značaja za postizanje željenog finalnog rezultata.



Nadamo se da smo ukratko odgovorili na vaša pitanja o tome kako očvršćavaju epoxy smole. Za više informacija i konkretna uputstva za određenu smolu pročitajte našu blog temu: Očvršćavanje epoksi smole iz Bepox asortimana epoksida.

Podeli sa prijateljima