Mehurići u nepomešanoj smoli


U B komponenti epoxy sistema retko da se uopšte pojavljuju mehurići zbog niskog viskoziteta tečnosti. Komponenta A je mnogo gušća, pa su mogući vidljivi mehurići kada je prespete iz ambalaže u šolju za mešanje.




Ove mehuriće možete eliminisati ako stavite komponentu A u vodeno kupatilo ili postavljanjem ispred grejalice.
Kako se smola zagreva tako postaje manje viskozna tj. tečnija i mehurići mogu da se kreću kroz smolu i rasprše se na površini. Nakon grejanja ne zaboravite da ostavite komponentu A da se ohladi na skoro sobnu temperaturu pre mešanja sa komponentom B, da bi ste izbegli brzo očvršćavanje.

Mehurići u pomešanoj smoli


Kada se A i B komponenta pomešaju, počinje egzotermna reakcija. Prilikom mešanja A i B komponenti, posebno kod epoksida većeg viskoziteta, uobičajena je pojava da se u smešu mešanjem ubaci vazduh i da se pojave mehurići. Vremenom kako se egzotermna reakcija povećava, mehurići će prirodno migrirati na površinu i raspršiti se. Grejanje u ovoj fazi je moguće pomoću grejne ploče – idealno sa termostatom koji se može kontrolisati, što omogućava da podesite temperaturu ploče, omogućavajući tako da se mehurići podižu i samooslobađaju. Da biste to ubrzali, dok mehurići migriraju, možete preći fenom preko površine smole, što će eliminisati mehuriće.




Takođe, možete koristiti i čačkalicu da razbijete mehuriće na površini koju obrađujete smolom. Jer, ponekad se mehurići na površini neće sami raspršiti nego mogu ostati na površini kad smola počne da se želira. Uz dobar tajming, moći ćete da upotrebite čačkalicu ili manji štapić za mešanje da biste podigli mehurić na površinu ili ga oslobodili, održavajući pri tome površinu nepromenjenom i neoštećenom.

Sprečavanje nastanka mehurića


Najbolji način da sprečite nastanak mehuriće u vašoj epoxy smoli je da poboljšate tehniku mešanja. Sporo i pažljivo mešanje komponente A i B je najbolji način da minimizirate nastanak mehurića još u čaši za mešanje. Brže i agresivnije mešanje može dovesti do ubacivanja vazduha u smešu i stvaranja mnogo mehurića.
Ispravna tehnika mešanja epoksi smole omogućiće vam kontrolu u radu i kvalitetne rezulatate.

Ne zaboravite da se informišete i pročitate iskustvene savete o radu sa epoksi smolom pri visokim temperaturama, posebno ako se sa epoksidom prvi put susrećete tokom letnjih meseci.

Podeli sa prijateljima