Mehurići u nepomešanoj smoli
U B komponenti epoksi sistema mehurići su retka pojava zbog njenog niskog viskoziteta. Međutim, u komponenti A, koja je gušća, mehurići mogu biti vidljivi prilikom presipanja iz originalne ambalaže u posudu za mešanje.
Kako ukloniti mehuriće iz nepomešane smole?
- Zagrejte komponentu A u vodenom kupatilu ili je postavite ispred grejalice.
- Kako se smola zagreva, postaje manje viskozna, a mehurići se kreću ka površini i raspršuju.
- Nakon zagrevanja, ostavite komponentu A da se ohladi na sobnu temperaturu pre nego što je pomešate sa komponentom B kako biste izbegli prebrzo očvršćavanje.
Mehurići u pomešanoj smoli
Kada se A i B komponenta pomešaju, započinje egzotermna reakcija, a mešanjem se u smolu može uneti vazduh, što dovodi do formiranja mehurića.
Kako ukloniti mehuriće iz pomešane smole?
- Grejanje smese na grejnoj ploči sa kontrolisanim termostatom omogućava mehurićima da se podignu i rasprše.
- Pređite fenom preko površine smole kako biste podstakli nestajanje mehurića.
- Koristite čačkalicu za uklanjanje tvrdokornih mehurića koji ne nestanu sami.
- Pratite fazu želiranja – ako mehurići ostanu u smoli dok očvršćava, mogu ostati zarobljeni i postati vidljivi u završnoj obradi.
Sprečavanje nastanka mehurića
Najbolji način da izbegnete mehuriće je pravilan postupak mešanja smole.Kako sprečiti nastanak mehurića?
- Mešajte polako i pažljivo kako biste minimizirali unošenje vazduha.
- Izbegavajte agresivno i brzo mešanje, jer ono ubacuje vazduh u smesu.
- Koristite pravilnu tehniku mešanja kako biste postigli glatku završnicu bez mehurića.
Dodatni saveti:
- Ako radite sa epoxy smolom tokom toplih letnjih meseci, informišite se o njenom ponašanju pri visokim temperaturama.
- Pravilno podešavanje temperature i tehnike mešanja može značajno poboljšati krajnji rezultat.
Zaključak
Pravilnim postupkom mešanja, kontrolom temperature i pažljivim grejanjem smole možete sprečiti i ukloniti mehuriće u epoksi smoli. Ako se pridržavate ovih saveta, vaši epoksi radovi će imati savršeno glatku i prozirnu završnicu!
Podeli sa prijateljima