Industrijski tip poda neretko se ugrađuje i u privatne garaže, tehničke prostorije, podrume i sl.

Kod primene na površini manjoj nego što su hale i industrija, moguće je samostalno ugraditi epoksidni pod prateći uputstva za rad i upotrebu određenog epoksida.

Pripremu podlogu smo detaljno opisali u temi: Vodič od 6 koraka kako napraviti epoksidni pod. Priprema spada u predhodni tretman i zajedno sa prajmerisanjem prvi je važan korak u izradi epoksidnog poda.
Nakon nanošenja prajmera sledeći korak je izlivanje epoksidne mase koju čini epoksid i punilo.

Epoksidna masa može biti 3K - 5K.
Osnovni epoksidni sistem podrazumeva dve komponente A i B komponentu (smola i učvršćivač). Dodavanjem punila, najčešće kvarca (brašna ili peska) dobija se trokomponentni sistem.
Daljim dodavanjem pigmenata za bojenje epoksida dobija se 4k sistem, a postoje i razni aditivi koje poboljšavaju kvalitet očvrsnutog epoksidnog poda i to je 5K sistem.

Nakon mešanja komponenti, epoksid se ravnomerno sipa po podu i potom nazubljenom gletericom razvlači pod određenim uglom koji određuje debljinu poda zavisno od veličine zuba na alatu.
Masa se razvlači širokom nazubljenom gletericom u stojećem položaju ili ručnim standardnim nazubljenim gletericama u klečećem položaju.
Nakon nanošenja mase druga osoba odmah počinje sa odzračivanjem igličastim valjkom i unakrsnim pokretima za celu dužinu teleskopa i opružene ruke.
U zavisnosti od veličine prostora, organizacije rada i broja radnika, korišćenje nazuvica može biti neophodno, ali i ne mora.

Na vlažan epoksidni pod može se posuti dekorativni čips preko kog se nanosi još jedan sloj epoksida u vidu premaza.


Za protivklizni pod preporučuje se upotreba raznih granulata, zavisno od debljine izlivenog poda kako kvarc ili drugi posip ne bi potonuo i izgubio protivkliznu funkciju.

U slučaju potrebe za epoksidnim podom koji ima puniji profil (3 mm i više) preporučuje se dodatni epoksidni premaz sa protivkliznim granulatom kao završni.

Očvršćavanje epoksida traje od 6 do 8 sati, zavisno od temperataure vazduha. Potrebno je obezbediti da se ne gazi najmanje 24 sata, a za teže terete potrebno je sačekati potpuno sazrevanje epoksida od 4 -7 dana.

Podeli sa prijateljima