Sprečavanje kristalizacije u epoksi smoli


Uprkos prvom izgledu, ništa nije izgubljeno sa smolom koja je kristalisala i prilično je jednostavan proces vraćanja u prvobitno prozirno stanje.

Šta je kristalisana smola?

Kristalizacija se dešava samo na komponenti A epoksi dvokomponentnog sistema. Ako vam je komponenta A skoro potpuno čvrsta, zamućena, jako gusta ili ima bele grudvice i zrnastu strukturu u sebi, onda je izvesno došlo do kristalizacije. Smola je super-ohlađena tečnost, što znači da se neće smrzavati na standardnim temperaturama smrzavanja. Kristali se formiraju već na nižim temperaturama, pa otud i kristališuć izgled smole.




Kristalizacija je uzrokovana temperaturnim fluktuacijama, posebno dužim izlaganjem niskim temperaturama. Često je dovoljna noć u skladištu kurirske službe da to izazove, kao i čuvanje epoksi smole u hladnijem prostoru kao što je garaža, podrum ili šupa.

Kako dekristalizovati epoksi smolu?

Kristalizacija se može poništiti primenom toplote. Najefikasniji metod je da koristite toplu vodu i da „okupate“ posudu sa komponentom A.
Ako je vaša smola ipak tečna, onda možete izmeriti potrebnu količinu komponente A u plastičnu posudu, a zatim posudu staviti u toplu vodu – pazeći da voda ne prska u posudu, i naravno paziti da se posuda/čaša ne prevrne. Uopšteno, posudi sa 200 g smole biće potrebno oko 10-15 minuta da se potpuno dekristalizuje na ovaj način.






U težim slučajevima može biti potrebno da se ceo kanister sa komponentom A stavi u vodeno kupatilo da bi se vremenom smola dekristalizovala, što može potrajati do sat vremena ili više u zavisnosti od smole i količine. Za veće količine, toplu vodu treba menjati i dopunjavati tokom vremena dekristalizacije jer se hladi. Naše epoksi smole dekristališu kada dostignu temperaturu od 40 °C, što se postiže sa toplom vodom koja mora biti najmanje 60 °C - 70 °C.
Ne zaboravite da dekristalisanu smolu ostavite da se ohladi do sobne temperature pre nego što počnete da je mešate sa učvršćivačem.



Ukoliko želite da se bliže informišete o radu sa epoksi smolom pogledajte ostale teme na našem blogu, a svakako temu Epoksi smola - Uradi sam.

Podeli sa prijateljima